maanantai 22. elokuuta 2016

Kokopäivitys

Aarrevaatteiden myötä keskustelu luiskahti jotenkin painoon, tai sanoisinko kokoon: minullahan ei ole vaakaa, eikä ole koskaan ollutkaan. Mutta viime keväänä kävin vaa'alla uimahallissa ja vähän hämmästyin; tämän jälkeen olen seurannut kehoni kokoa mittanauhan avulla. Nyt se näyttää lantiolla pari senttiä vähemmän, kuin ennen kesää.

En tiedä, jatkaako kokoni matkaansa alaspäin, enkä oikeastaan välitäkään, kunhan ei menisi ylöspäin. Eikä oikeastaan siksi, että ylipaino minua juurikaan pelottaisi. On hyvä tietää, mitä omalle keholle kuuluu ja miksi. Olen itse ollut aina tämän ajan kauneusihanteiden korruptoima ja luullut, että laihuus on se juttu, mutta oma kehoni on tyypillisesti ollut jo viimeisistä teinivuosista keskikokoisen yläpäässä, eli vähintään noin puolessa välissä painoindeksin haitaria. Todella hoikka en siis ole ollut koskaan, mutta en varsinaisesti pulskakaan.

Kuitenkin, kuten pari päivitystä sitten sanoin, en meinannut tuolloin enää mahtua eräisiin itse tekemiini vaatteisiin. Käänne tapahtui, kun olin kaksi viikkoa "tanskalaisessa puskassa", eli osallistuin tapahtumaan, jossa asuin leiriolosuhteissa viikon. Heräsin aamuisin noin kymmeneltä, mutta päivän suurin ateria nautittiin vasta illalla seitsemän-kahdeksan aikaan. Siihen asti nälkää torjuttiiin paitsi isohkolla ja tuntikausia kestävällä aamupalalla, myös satunnaisilla välipaloilla. Kylmälaiteolosuhteet pakottivat pääasiassa tuoreruokaan: omenoihin, porkkanoihin, avokadoon. Leivänpaloja pestolla kului myös jonkin verran, samoin pähkinöitä ja kuivahedelmiä. Jonakin päivänä taisin syödä purkillisen papuja ikään kuin lounaaksi. Illan ateria oli useimmiten vegaaninen, runsas ja täyttävä. Syöminen tapahtui hyvässä seurassa yhdessä nautiskellen ennen illan juhlia, joita vietettiin joka ilta. 

Tämä rytmi verrattuna kotona völlymiseen ja/tai kiireiseen työpäivään potkaisi liikkeelle kehoni muutoksen hiukan pienempään suuntaan, ja sillä tiellä ollaan edelleen. Reissun jälkeen olin reilun viikon kovassa flunssassa, mutta aloin sen jälkeen skeittailla ja ajaa pyörällä päivittäin. Kutistuminen on jatkunut. Lähtökoosta vyötäröltä ja lantiolta on kadonnut molemmista kolme senttiä. Tämän mittailun tuloksena tosin hämmästyin: ikiaikaiseen rinnanympärykseeni on jostakin tullut peräti kuusi senttiä lisää! Ei ihme, että jotkut paidat ovat kinnanneet rintojen kohdalta! Ja mistä se on tullut?! Toivoisin tämänkin lähtevän laskusuuntaan, mutta sen ei ole niin väliä, koska kokonaisuus on melko tasapainossa jo nyt.

En ole käynyt uimahallilla, enkä tiedä siis, mitä painan, ja vaatteiden mahtuminen onkin minulle tärkeämpää. Lisäksi kehon mietiskelyssä loistava löytö on ollut Linda Baconin Health at every size, jonka tilasin, kun en ollut varma, saanko kroppaani pienemmäksi. En ole mikään kuuri-ihminen, ja Bacon perusteleekin tieteellisesti, miksi dieetit ja kuurit eivät toimikaan, vaan päinvastoin häiritsevät kehon omia painonsäätelymekanismeja. Sanon tämään uudelleen:

Laihdutuskuurit eivät toimi, vaan häiritsevät kehon omia painonsäätelymekanismeja.

Erityisen vahingollista on tuttu "jojoiluksi" kutsuttu ilmiö. Bacon kehottaa hylkäämään kaikenlaiset lihavuuteen liittyvät myytit, esimerkiksi sen, että ylipaino aiheuttaa sairauksia. Laitetaanpa tämäkin tähän

Ylipaino ei aiheuta sairauksia. Monissa tapauksissa ylipaino saattaa jopa suojella sairauksilta. Ylipainon stigmatisointi on laihdutusteollisuuden luoma kuvio, koska se tuo loputtomia määriä rahaa kyseiselle bisnekselle. 

Isojenkin ihmisten kannattaa pyrkiä elämään terveellisesti, mutta laihuuteen pyrkiminen ei ole millään tieteellisellä mittarilla tarpeellista. Jos muuten terveelliset elämäntavat - liikkuminen ja tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää myös runsaasti nautintoa - johtaa painon putoamiseen, hieno juttu, mutta itseisarvona laihuus tai hoikkuus ei ole yhtään mitään, ja meidän kaikkien tulisi auttaa työssä, jossa poistetaan stigmaa lihavuuden ympäriltä. 

Jos nämä ajatukset kiinnostavat, suosittelen Baconin kirjaa lämpimästi. 




8 kommenttia:

  1. "Ylipaino ei aiheuta sairauksia. Monissa tapauksissa ylipaino saattaa jopa suojella sairauksilta."

    Tämä on kovin kaunis ajatus mutta ei kerta kaikkiaan pidä paikkaansa. Ylipainon on todettu lukuisissa tutkimuksissa kulkevan käsi kädessä erinäisten sairauksien kanssa. Esimerkiksi viime keväänä julkaistussa laajassa systemaattisessa katsausartikkelissa (http://www.bmj.com/content/353/bmj.i2156) käytiin läpi 230 tutkimusta, joissa koehenkilöiden määrä oli yhteensä yli 30 miljoonaa (tämän laajempaa ja näin ollen paremmin totuutta vastaavaa tutkimusta on vaikea löytää). Katsauksen loppupäätelmä oli, että lieväkin ylipaino nostaa kuolleisuutta, ja kuolemanriski kasvaa, mitä suuremmaksi painoindeksi nousee. Myös alipaino lisää riskiä.

    Normaalipaino on terveellisin paino, ja mitä lähempänä ollaan painoindeksiä 20-22, sitä todennäköisemmin vältytään elintapasairauksilta ja ennenaikaiselta kuolemalta. Se ei tietenkään tarkoita, että kaikki ylipainoiset ihmiset ovat sairaita tai että normaalipaino tarkoittaisi automaattisesti loistavaa terveyttä. Puhutaan tilastoista ja riskeistä pitkällä aikavälillä. Yksittäisellä ihmisellä saattaa käydä tuuri (hyvä tai huono), mutta kansanterveyden tasolla yhteys on selvä.

    Lihavuuteen puututaan yksilön ja yhteisön etua ajatellen. Sen sijaan ylipainoisista ihmisistä ja epäterveellisistä elämäntavoista hyötyvät sekä herkuttelubisnes että laihdutusbisnes – nämä alathan ruokkivat toisiaan. Olen huolissani ylipainoisuuden normalisoitumisesta siksi, että siitä kärsivät ihmiset itse, heidän läheisensä sekä yhteiskunta. Usein "fat pride" -ajatukseen liittyy myös epäterveellisten ruokien glorifiointi. Kaikkien kannattaisi syödä terveellisesti (=enimmäkseen minimaalisesti prosessoituja kasveja), kokoon katsomatta. Ylipaino ei tee ihmisestä muita huonompaa, mutta on vaarallista väittää, että se edistäisi terveyttä.

    VastaaPoista
  2. Ja vielä enemmän kärsimystä aiheuttaa ylipainon kärsimä stigma. Bacon suosittelee nimenomaan kasvipohjaiseen ruokavalioon siirtymistä, mutta suosittelee myös, ettei kiellä itseltään mitään. Sun ratkaisu ei ole paras kaikille. Lisäinfoksi lue kirja. Ihan pieni otanta ei tässäkään tutkimuksessa ole: http://m.kauppalehti.fi/uutiset/tutkimus-terveellisin-paino-voi-olla-ylipaino/waCuyVFU

    VastaaPoista
  3. Jos sekä hoikkien, että pulskien ihmisten suhteellisesta hyvinvoinnista on paljon tieteellistä näyttöä, meidän tietenkin täytyy todeta, että totuus on jossakin näiden välillä. Suosittelen kirjan lukemista juuri siksi, että sen viesti ei ole tiivistävissä helppoihin lauseisiin. Sen pointti on siinä, että tapa, jolla ylipainoa hoidetaan nyt, ei toimi. ("Kaikkien pitää laihduttaa.") Sen sijaan keskittyminen terveyteen painosta huolimatta, ja yleinen asenne, jossa kaikki kehot ja ihmiset ovat arvokkaita, toimii ainakin paremmin, kuin kaikenkarvaiset dieetit. Pääpaino on juuri siinä, että laihduttaminen ei toimi.

    Lisäksi, kirjoittamani lause on kyllä totta. On sairauksia, joiden kohdalla ylipaino toimii suojana, vaikka siitä toisten tautien kohdalla olisi haittaa. Ajattelu, jossa hoikka = terve ja pulska = sairas on se, joka joutaa romukoppaan.

    Ja kyllä, ihan kaikkea voi syödä. Avain on määrä ja asenne. Ahmiminen ei tyydytä kehoa, eikä mieltä. Myös sitä, miksi syö tai himoitsee, kannattaa miettiä.

    VastaaPoista
  4. (Pakko laittaa kommentti kahdessa osassa, siitä tuli liian pitkä :D)

    Vasta näin jälkikäteen huomasin, miten kylmältä ja jopa hyökkäävältä kommenttini kuulostaa. Se ei ollut tarkoitus ja pyydän anteeksi. :) Ajatusmaailmani ei välittynyt loppujen lopuksi kovin hyvin tuosta kommentista, koska keskityin vain tuohon yhteen seikkaan niin palavasti.

    Terveydestä ja hyvinvoinnista puhuttaessa on syytä erottaa objektiivisesti mitattava fyysinen terveys ja subjektiivisesti koettu elämänlaatu/toimintakyky. Nämä ovat kaksi eri asiaa, ja ylemmässä kommentissani puhuin pelkästään ensimmäisestä. Terveydenhuollon aloilla käytetään Maailman terveysjärjestön ICF-toimintakykyluokitusta: http://www.julkari.fi/handle/10024/77744 . ICF auttaa hahmottamaan elämänlaadun ja toimintakyvyn moninaisuutta, johon vaikuttavista tekijöistä ruumiin rakenteet ja toiminnot ovat vain yksi. On siis ihan totta, että ylipainoisten ihmisten kokemaan elämänlaatuun vaikuttaa moni muukin asia, ja fyysisellä terveydellä ei välttämättä ole siihen edes kovin suurta välitöntä vaikutusta. Jopa enemmän elämänlaatuun voi vaikuttaa mahdollinen sosiaalinen haitta, suhde omaan itseensä ja kehoonsa, mielenterveydelliset seikat jne. Näiden tekijöiden vaikutus ei silti poista sitä tosiseikkaa, että ylipaino on fysiologinen riski terveydelle (paino sanalla riski, jonka tiedämme viittaavan todennäköisyyteen).

    Antamasi linkki on hyvä esimerkki siitä, miten lehtien tiedeuutisoinnissa oiotaan mutkia suoraksi ja tehdään raflaavia johtopäätöksiä. Kauppalehden uutinen on käytännössä lyhennelmä tästä artikkelista, jonka Kauppalehti on linkannutkin lähteekseen: https://www.sciencenews.org/article/healthy-weight-bmi-overweight. Lähde on popularisoitu tiedeuutissivusto, jota ei itsessään voi pitää luotettavana lähteenä, mutta kyseinen artikkeli vastaa jo paremmin alkuperäisen tutkimuksen sisältöä. Varsinainen tutkimus löytyy täältä: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2520627.

    Koska pääsen lukemaan maksuttomasti vain tiivistelmän, en pysty sen tarkemmin arvioimaan metodeja ja tuloksia, ja tutkijoiden pohdintaosuuskin puuttuu. Jotain voi onneksi tiivistelmästäkin päätellä. Tutkimuksen tulos ei itseasiassa ole, että ylipaino on terveellisin paino, vaan että pienimpään kuolleisuuteen yhdistetty BMI on Kööpenhaminassa noussut vuosien 1976-78 23.7:sta vuosien 2003-13 27.0:ään. Ylipainoisten ihmisten sairastavuuden ei tutkimuksen perusteella voi sanoa vähentyneen, eikä tutkimus myöskään väitä, että ylipaino olisi terveellisin paino. Tuloksia saattaa selittää esim. ylipainon yleistyminen kööpenhaminalaisessa väestössä, normaalipainoisten sairastuvuuden lisääntyminen epäterveellisten elintapojen takia, tehokkaammat lääkkeet, joilla saadaan pidennettyä sairaiden ihmisten elinikää, tai muut seikat, ja muutoksen selittämiseksi tarvitaankin tutkijoiden mukaan lisätutkimusta. Vaikka tutkimus onkin mielenkiintoinen, se ei varsinaisesti kerro ihmisen fysiologisesti optimaalisesta painosta. Ylle linkkaamani 230 tutkimuksen katsauksen tulokset optimaalisen painoindeksin suhteen ovat aika turvallisesti yleistettävissä sen laajuuden ja heterogeenisyyden vuoksi. Tämä tutkimus ei kuitenkaan kerro yhtään mitään siitä, millaiseksi ihmiset kokevat elämänlaatunsa eri painoindeksiluokissa, koska sitä ei mitattu. Siihen kysymykseen vastaavat sitten toiset tutkimukset.

    VastaaPoista
  5. Minua kiinnostaa kyllä tietää, miltä sairauksilta ylipaino tutkimusten mukaan suojaa. Tämä on nimittäin uutta informaatiota minulle, joten toivon, että valaiset tarkemmin. :) En väitä, että niin ei voi olla, en vain ole tietoinen tällaisesta ilmiöstä. Käsittääkseni ylipaino lisää ainakin kaikkien kansantautien riskiä, mutta sairauksia on näiden yleisimpien lisäksi tietysti pilvin pimein.

    Nuorempana syömishäiriöistä kärsineenä tiedän hyvin, että ruoka on asia, johon liittyy kaikenlaisia tunteita, leimoja, rituaaleja jne. eikä tottumuksia ja asenteita ole helppo muuttaa. Syyllisyydentunto ja itseinho eivät tosiaankaan auta asiaa vaan pahentavat vain. On myös ihan totta, että perinteinen laihduttaminen johtaa useimmiten jojoiluun, joka on keholle ja mielelle varsin vahingollista. Mutta on myös hyvä tiedostaa, että useimmiten (ei tietenkään aina, esim. jotkin sairaudet, lääkkeet jne voivat aiheuttaa ylipainoa) ylipaino tarkoittaa, että ruokavaliossa on jotain vialla, ja se kannattaa muuttaa (ei siksi, että pitää olla laiha vaan siksi, että terveellinen ruokavalio edistää fyysistä ja psyykkistä terveyttä ja jaksamista, suojaa sairauksilta ja voi jopa parantaa olemassaolevia sairauksia). Oman kokemukseni mukaan nimenomaan ruuan määrän tarkkailu aiheuttaa häiriintynyttä syömistä ja ahmimiskohtauksia (tämä voi toki olla yksilöllistä). Kun alkaa syödä oikeasti terveellisesti, annoskoko menettää merkityksensä ja paino alkaa normalisoitua ihan itsestään, hitaasti mutta varmasti. En tietenkään väitä, että se, miten minä syön, sopisi suoraan kopioituna kaikille. En kuitenkaan näe, miksei kirjoittamani ohje ”enimmäkseen minimaalisesti prosessoituja kasveja" sopisi ihan joka ikiselle ihmiselle. Se ei poissulje kokonaan yhtään mitään ja sopii siksi kaikille meille, jotka kaipaamme myös joustoa. Toisaalta se tekee myös selväksi, mikä on terveyden kannalta ihanteellista ravintoa meille. Tuntuu, että se ei ole nykyään itsestään selvää kovin monelle.

    "Sen sijaan keskittyminen terveyteen painosta huolimatta, ja yleinen asenne, jossa kaikki kehot ja ihmiset ovat arvokkaita, toimii ainakin paremmin, kuin kaikenkarvaiset dieetit."

    Tämän allekirjoitan täysin. Hyvin tiivistetty!

    VastaaPoista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Huomenta, Iitu! Olen itsekin nyt paremmassa paikassa vastaamaan. Aluksi haluan palata lauseeseen "Ylipaino ei aiheuta sairauksia" vielä sen verran, että juuri sellainen ajattelu on ongelmallista, että jos on - enemmän tai vähemmän - pläski, on automaattisesti huonokuntoinen tai sairas.

    Olet melkoinen linkkien kaivaja ja tutkimustulosten analysoija, mikä on tietenkin hyvä. Minulla on tässä nyt sellainen ongelma, että joudun selaamaan fyysistä kirjaa ja kaivelemaan siitä toivomaasi informaatiota.

    Amerikassa on CDC jätti julkaisematta saamansa vuoden 2005 korjatut tutkimustulokset, joissa 400 000 vuotuisen kuoleman sijasta vain 26 000 voitiin yhdistää ylipainoon. Lähempi tarkastelu osoitti, että nämäkään "liiat" kuolemantapaukset eivät liittyneet siihen haitariin, missä suurin osa ylipainoisista on, BMI 30-35, vaan rajumpaan lihavuuteen. Suurin osa julkisesta läskipropagandasta perustuu aiempiin, väärin koottuihin tuloksiin (computational errors).

    Bacon käy läpi muutamia tunnetuimpia terveysongelmia, jotka on liitetty ylipainoon. Teen parhaani lyhentääkseni tähän olennaisen näista kappaleista, jotka ovat 1-2 sivun mittaisia.

    1. Verenpaine - pulskat korkeasta verenpaineesta kärsivät elävät pidempään, ja heidän riskinsä sydänkohtauksen, halvauksen ja aikaiseen kuolemaan ovat pienemmät. Painonpudotus laskee usein verenpainetta, mutta kausaliteetti on epäselvä, koska on viitteitä siitä, että syy olisikin ruokavalion paraneminen (erit.natriumin vähentäminen)
    2. Kolesteroli. Kolesterolin ja ylipainon välillä ei ole yhteyttä. (Viittaus viiteen eri tutkimukseen) Sen sijaan kolesterolista kärsivillä ylipainoisilla on edellisessä mainittuihin komplikaatioihin matalampi riski. Lisäksi on todellakin näyttöä siitä, että ylipaino saattaa jopa suojata kolesterolilta.
    3. Ylipaino on ehdottomasti riskitekijä kakkostyypin diabeteksen alkamisen suhteen. Toisaalta kakkostyypin diabetesta sairastavat pulskat elävät pidempään, kuin tautia sairatavat hoikemmat ihmiset.

    Sit lainaan suoraan sivulta 137: "There is a long list on conditions less common in heavy people, than their thinner counterparts, among them lung cancer, chronic bronchitis, tuberculosis, mitral valve prolapse, anemia, type 1 diabetes, premature menopause and osteoporosis. Obesity is also associated with improved survival in several diseases. -- Also, obese senior citizens live longel than thinner senior citizens!"

    En pysty nyt siis laittamaan lähdeviittauksia linkein, mutta kirja vilisee niitä. Toivottavasti tämä toi kuitenkin jotakin uutta valoa. Uskon, että syömihäiriöstä kärsineenä saattaisit ptiää tästä kirjasta. Ja mitä ravitsemukseen tulee, sun ohjeesi on melko tarkkaan linjassa Linda Baconin kahdeksan taikasanan kanssa:

    "Enjoy a variety of real food, primarily plants."

    VastaaPoista
  8. Heh, olen näköjään oppinut yliopistossa tavoille :D Tutkimusten lukeminen on loppujen lopuksi aika mielenkiintoista, ja siihen saattaa välillä uppoutua ehkä liiaksikin... On ollut tosi avartavaa ymmärtää lähdekritiikin merkitys. Toisen (tai Kauppalehden tapauksessa jopa kolmannen) käden viittauksiin ei voi sokeasti luottaa vaan aina pitää olla varuillaan ja kriittinen silmä kädessä ja, jos mahdollista, tarkistaa itse, mitä lähteinä käytetyissä tutkimuksissa oikeasti sanotaan.

    Kiitos, että selvensit Baconin ajatuksia painosta ja sairauksista. Tämä onkin mielenkiintoinen ja ilmeisen monimutkainen asia, josta on varmasti vaikea löytää mitään absoluuttista syy-seuraus-suhdetta. Veikkaisin, että ylipaino itsessään ei ole syy sairauksille vaan että tämäntyyppisiä sairauksia aiheuttavat epäterveelliset elämäntavat, jotka saattavat myös aiheuttaa myös painon nousua. Se selittäisi myös sitä, miksi yhä useammin hoikat ihmiset ovat sairaita. He eivät ehkä liho ruokavaliostaan huolimatta, mutta heidän elimistönsä saattaa silti kärsiä.

    Kun nyt kerran vinkkejä jaellaan, Youtubessa on sellainen This Girl Audra -kanava. Audralla on paljon hyviä videoita, joissa korostuu kehopositiivisuus, tasapainoisuus terveysasioissa, syömisen normalisoituminen ja yleinen hyvinvointi. Varmaankin aika samoja teemoja Baconin kanssa?

    VastaaPoista