Monday, June 6, 2016

Ällö muovi ja itse tehdyt aarrevaatteet

Taisi olla kirja nimeltä Viipaloitu villatakki, jossa sympaattisten kierrätysohjeiden lomassa oli puolihuolimaton lausahdus siitä, että nykyisin, kun ihmiset "ovat siirtyneet fleeceen" ja muihin vastaaviin materiaaleihin, ei villapaidoilla ole enää käyttöä. Pfft! Eivät kaikki ole siirtyneet fleeceen! Monet meistä rakastavat luonnonkuituja edelleen, ja syystä: ne eivät hiosta!

Villa on ihanaa, jos vain ei allergisoi. Ja koska jos ei kosmetiikasta päädy mereen tarpeeksi mikromuovia, juuri esimerkiksi fleecestä päätyy, kertoi Hesari tänään. Minulla on onneksi vain kaksi fleecevaatetta, joista toista en pese kovin usein, sillä kun on jokseenkin spesifi käyttötarkoitus. Muuten käytän ainoastaan tekokuituisia uima-asuja ja urheilutoppeja.

Vaatteista on ollut viime aikoina taas hiukan harmia. Totuus on, että kehoni on muuttunut isommaksi, ja koska hyvä minimalisti ymmärtää, että ei kannata tukkia kaappeja liian pienillä vaatteilla, olen luopunut suurimmasta osasta kiristiäviä ja kinnaavia vaatekappaleita. Suunnittelen myös laihtumista, mutta Bea Johnson on sanonut viisaasti liian pienten vaatteiden säilyttämiseen liittyen: "jos laihdutkin, haluat hemmotella itseäsi uusilla vaatteilla". Uusilla tässä kielenkäytössä tarkoittaa tietenkin käytettyjä, mutta uusilla minulle yhtä kaikki. Sitten, jos laihdun.  (Viime vuosien sen suuntaiset yritykset eivät ole oikein onnistuneet.  Nyt olen tosissani, mutta haluan pitää asiaan kaikin puolin positiivista ja tervettä lähestymistapaa. Löysin esimerkiksi tämän kahdeksan kohdan ihanan artikkelin englanniksi siitä, miten laihduttaa lempeästi.)

Mutta mitä tehdä vaatteille, jotka olen itse tehnyt, ja jotka ovat nyt liian pieniä? Ne ovat täydellisesti tyyliini istuvia ja päällekin - silloin, kun olen ns. oikean kokoinen. Toistaiseksin päätin pitää ne. Kyseiset vermeet ovat sellaisia, ettei suurentaminenkaan ole kovin fiksu vaihtoehto, ja sitäkin voi koettaa vasta, jos näyttää siltä, että laihdutusyritykset eivät todellakaan tuota tulosta.

Fb tiesi etsiä myös loistavan Johanna Sinisalon viimevuotisen kolumnin muovista.  

4 comments:

 1. Kaikki eivät todellakaan ole siirtyneet fleeceen. Kyllä, omistan fleecevaatteita, mutta en oikeastaan käytä niitä kauhean usein. Villa on ihana materiaali. Jos olisin varakkaampi, niin saattaisin uusia vaatekaappiani ja vaihtaa puuvillaisista t-paidoista ainakin osan villaisiin.

  ReplyDelete
 2. Vastasin juuri öljykommenttiisi oman blogini puolella, ja nyt huomasin tämän tekstin. Mulle tuli entistä vahvemmin sellainen olo, että sun kannattaisi tutustua kasvipohjaiseen öljyttömään ruokavalioon. Siitä on monta alalajia ja tietoa löytyy monella eri hakusanalla: high carb vegan, starch solution, plant based vegan jne… Monet asiaa ajavat korostavat ruokavalion vähärasvaisuutta, mutta se ei oikeastaan ole olennaista – rasvaisia kasveja voi syödä sen verran kuin hyvältä tuntuu (kunhan saa riittävästi hiilihydraatteja), mutta öljyjä kannattaa välttää.

  Sanoit tässä tekstissä, että olet jo vuosia yrittänyt enemmän tai vähemmän laihduttaa. Vaikuttaa siltä, että se, mitä tänä aikana olet tehnyt, ei ole toiminut. Ehkä on aika kokeilla jotain ihan muuta? Tosi monet ihmiset ovat saaneet kasvipohjaisesta ruokavaliosta välineen mutkattomaan ja pysyvään painonhallintaan muiden terveysvaikutusten ohella, ja ruokavalion tukena on paljon tieteellistä näyttöä. Varsinkin Michael Gregerin tiedekatsausvideot Youtubessa (https://www.youtube.com/user/NutritionFactsOrg) ovat tosi hyviä, niistä saa kattavan käsityksen, miksi kasvipohjainen ruokavalio on niin ylivoimaisen terveellinen.

  Toivottavasti tämä ei tunnu susta nyt tosi törkeän tungettelevalta, nimittäin eihän sun syömisesi kuulu mulle mitenkään. Vaikutat vain kiinnostuneelta aiheesta, kun oot kommentoinut mun ruokateksteihin, ja jotenkin mä aattelen että me ollaan vähän niin kuin blogikavereita niin halusin vaan vähän auttaa sua jakamalla tietoa. :)

  ReplyDelete
 3. Moi Iitu!

  Luin sen kommentin, kiitos seikkaperäisyydestä! En ole oikeastaan ihan hirveän tosissani ja tehokkaasti tehnyt mitään sen laihtumisen eteen, en edes vähentänyt herkkuja tai alkoholia kunnolla, ja pääosa kiloista on tullut viimeisen parin vuoden aikana. "Viime vuodet" kuulostaa siis pidemmältä ajalta, kuin on...

  Teen pieniä muutoksia syömiseeni jatkuvasti, ja ihan aluksi pitää oikeasti vähentää mättämistä. Siirtyminen tuontyyppiseen ruokavalioon ei ainakaan heittämällä varmasti onnistu, mutta saatan ottaa vaikutteita ja tehdä jonkinlaisia kokeiluja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruokavalion muuttaminen on kyllä iso ja toisinaan hidas prosessi. Pienillä askelillakin pääsee onneksi eteenpäin. :) Tiedätkin varmaan jo, mitä ajattelen mättämisestä, olen varma, että se vähenee ihan itsestään, kun alkaa syödä enemmän kasviruokaa ja etenkin tärkkelyspitoisia ruokia. Kokeiluja varten kannattaa tutustua joihinkin oikeasti ruokablogeihin, esim. http://hiilarihamsterinblogi.blogspot.fi. (Mä aina linkkaan tätä blogia kaikille, koska se on paitsi tosi hyvä, tietääkseni myös ainoa tai ainakin yksi tosi harvoista suomenkielisistä vastaavista). Mä kun en kovin usein jaksa panostaa reseptien tarkkaan noudattamiseen (tai omien reseptieni kirjaamiseen) ja annoksien some-kelpoiseen esillepanoon.

   Delete