Monday, July 28, 2014

Pesupähkinät ja aamiaisvinkki

Pyöritin koneellisen pyykkiä pesupähkinöiden kanssa.  Muuten tässä ei varmaan olisi hipin sanomana mitään outoa, mutta minun pesupähkinäni ovat muhineet kaapin pohjalla jo kolmisen vuotta.  Pesupähkinät aiheuttivat minulle erään hyvin spesifin oireen, kun käytin niitä myös alusvaatteiden pesemiseen.  Samasta oireesta kärsin, jos käytän hajustettuja pyykinpesuaineita.  Joten ensikokeilujen jälkeen jouduin hylkäämään pesupähkinöiden käytön.  Tänä aamuna, kun oli kiire pestä pyykkiä - on tulossa yövieraita, joille ei ollut lakanoita, ja kiitos helteiden ne kuivuvat kyllä iltaan mennessä - ja pyykinpesuaine oli lopussa, tajusin ne pähkinät.  Olin kyllä jo matkalla kauppaan, mutta käytin niitä lopulta silti.  Arvelen, että lakanoiden peseminen pähkinöillä ei aiheuta mainitsemani oireen paluuta.

Pyykinpesuaineen valinta aiheuttikin melkoista pohdintaa, pyörin hyllyllä pitkän tovin.  En ole vihkiytynyt ekopesuaineiden käyttäjä (mistä poden hiukan huonoa omaatuntoa), enkä liioin ole ostellut pyykinpesuainetta irtomyynnistä, astianpesuainetta kylläkin.  Se on kyllä toimiva systeemi, on jotenkin uskomattoman tyydyttävää voida käyttää samaa pulloa uudelleen.  Jätteenä pesuainepullo tuntuu tosi suurelta.  Pesujen määrä - hinta - tuotettu jäte - ympäristö -asteikolla päädyin pussissa myytävään Lumme -pesuaineeseen.  Lumpeella on niin allergia- ja astmaliiton merkki, kuin ympäristömerkkikin.  Pakkaus mainostaa, että se vähentää 74% jätettä.  Litrahinta oli suurempi, kuin Pirkan Sensitive -aineella ja toisinaan suosimallani Erisanilla, mutta jälkimmäisellä ei ole ympäristömerkkiä.

Tältä erää en tutki esimerkiksi sitä, kumpi todella olisi ekologisempi hankinta, Ecover vai Lumme. Ecoverin litrahinta on Lumpeesen verrattuna kuitenkin ainakin kaksinkertainen, ja lisäksi Lumme on kotimainen tuote, joten ainakin sen rahtipäästöt ovat pienemmät.

Olen aiemmin linkkaillut pesuaineiden irtomyynnin loppumisesta, mutta mielestäni olen nähnyt esimerkiksi Ruohonjuuressa vielä suuria pumppupulloja, joista pesuaineita voi täyttää omaan pulloon.  Tämän Tampereen Ruohonjuuren viime syyskuisen tiedotteen mukaan irtomyynnin jatkamista olisi ainakin suunniteltu "toistaiseksi" muissa Ruohonjuurissa.  Koetin soittaa Kampin Ruohonjuureen kysyäkseni asiasta, mutta siellä ei ehditty vastata puhelimeen.  Nyt toukokuussa kokoomuslainen kansanedustaja näkyy myös avanneen aiheesta sanaisen arkkunsa kokoomuksen Verkkouutisissa.   
--
Tänä aamuna haistelin ja maistelin reilun viikon päiväyksensä ylittänyttä dyykkiraejuustoa, jota oli puolisen purkkia.  Söin sitä jo eilen, joten periaatteessa olin aika varma, että se on kunnossa.  Kumosin juuston munakkaani joukkoon.  Koossa munalätty ei kyllä pysynyt, vaan lopputulos oli ennemminkin munakokkelimainen, ja maustoin sen vain suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla - ja tiedättekö mitä?  Se oli todella maukasta.  En oikein pidä rasvattomasta raejuustosta sellaisenaan, mutta mitä ilmeisimmin lämpimänä toimii.  Toinen pointti on tuo säilyvyys.  Purkin päiväys oli todellakin 16.7.  Mätäkuu tai ei, jotkut tuotteet näköjään säilyvät yllättävänkin hienosti. 
Jo aikaisemmin olen hämmästellyt hapanmaitotuotteiden säilyvyyttä. Lisäksi maidoista jostakin syystä luomu säilyy paremmin, kuin tavallinen. 

2 comments:

 1. Täyttöpullon ekologisuutta nakertaa jonkin verran se, että tehdas ei suostu toimimaan samalla idealla, eli se ei huoli isoa pesuainetonkkaansa takaisin (eikä siinä ehkä järkeä olisikaan). Ruohonjuuresta kertoivat joskus vuosia sitten, että tyhjät kanisterit kelpaavat kyllä asiakkaille, joten ihan jätettä niistä ei välttämättä tule.

  Pussi tuntuu muovipurkkia paremmalta pesuaineen pakkausmateriaalilta, mutta kaikista paras taitaa olla pahviin pakattu jauhe. Pulverin mukana ei tarvitse myöskään kantaa vettä kotiin. Nykyisin minulle tosin käy aine kuin aine, kunhan sen ostaa joku muu.

  Nestemäisissä pesuaineissa käytetään säilöntäaineita, mutta jauheissa niitä ei tarvita eikä kai juuri tiivisteissäkään. Aasinsiltamaisesti voisi todeta, että samalla tavalla nestemäinen maito pilaantuu herkästi, mutta raejuusto säilyy varsin hyvin ja maitojauhe onkin sitten melkein ikuista.

  ReplyDelete
 2. Taloudessamme asuu kaksi herkkistä. Siksipä hajusteeton ja nestemäinen on valintamme: jauhemaisissa pesuaineissa on jäämäriski, ja jäämäst rasittavat konetta, ihoa ja tekstiilejä.

  Mitä tulee astianpesuaineen dyykkailuun, olipa pro vinkki. Tosin mulla on nyt lähes täysi pullo fairya ja 1/3 ecoveria, joten niiden kanssa menee varmaan vielä vuosi... käytän astianpesuainetta reilusti laimennettuna, joten se kuluu hitaasti, kun meillä astianpesukone hoitaa suurimman osan astioista puhtaaksi.

  ReplyDelete