Vähemmän tavaraa, vähemmän jätettä. Pyrkimyksiä turhien fyysisten ja henkisten kuormien hylkäämiseksi.
torstai 25. joulukuuta 2014
Joulu, eikä krääsää
En ole ostanut yhtäkään joululahjaa. Vain raakasuklaatarpeita. Pienet karamellivuoat, joihin tein niitä karkkeja, kompostoituvat. Pakkasin ne maitopurkkirasioihin.
Suku, niin miehen, kuin oma, onnistui kyllä kantamaan kotiini joululahjan jos toisenkin, oikein paketeissa, tänä vuonna en kerinnyt estää. En ole vielä oikein keksinyt, miten ne paketit saisi poistettua yhtälöstä - pitäisikö ommella kauniit pussit, jotka toimittaisi sukulaisille hyvissä ajoin ennen joulua, ja sanoisi, että meidän lahjat näihin kiitos? Viime joulunahan sain ihan ennätyspienen määrän lahjoja, koska olin ajoissa kieltäytynyt toivomasta mitään. Tänä vuonna en myöskään toivonut yhtä kirjaa lukuunottamatta (se oli tämä), mutta niin vain kuusemme alle kertyi yksi jos toinen paketti. Ovelat sukulaiset yllättivät takavasemmalta.
"Kuusen" rakensin aatonaattona, kun näin jonkin tämänhenkisen linkin, jossa tosin oli aika samanlainen puu, kuin tämä minun, joskin isompi. Vasemmalta voi nähdä, että minullakin olisi ollut lisää materiaalia, jos olisin halunnut tehdä korkeamman - mutta lähinnä ajattelin, että tulee varmaan puretuksi paremmin.
Eilen aatoiltana istuimme sitten vieretysten ja jaoimme lahjasaaliimme. Anoppi oli arvioinut peppumme pienemmiksi, kuin ne ovatkaan - pyjamahousut mahtuivat, mutta kinnasivat.
Sain myös yhden jännittävän, aineettoman lahjan - käynnin jäsenkorjaajalla. Huu!
Hyvää joulun jatkoa kaikille lukijoilleni. Lisää luettavaa krääsättömyydestä täällä.
tiistai 16. joulukuuta 2014
Huonot standardit
Tässä kahdeksanosaisessa ohjelmassa Ida Fladen, radiotoimittaja, alkaa elää terveyslehtien vinkkien mukaan. Ruokavalioremontin kohdalla superruoka-asiantuntija John tyhjää Idan jääkaapin prosessoiduista ruoista. (Sivumennen sanoen, sisällöllisesti jäätävä kohtaus: minunkaan kohtuullisen terveelliseksi luulemani ruokavalioni ei ainakaan superruokanäkökulmasta ole juuri mistään kotoisin... no. Eteenpäin:) Ruoat kerätään lasipulloineen jne. isoon jätesäkkiin, ja kun tyypit käyvät kaupassa, kaikki pakataan tietenkin muovipusseihin.
Ymmärrän, ettei tämän ohjelman pointti ole ympäristön huomioiminen, vaan Idan elämäntavan korjaaminen. Mutta olisiko mahdollista kunnioittaa myös pahoinvoivaa maapalloamme, ja, jos kerran syömäkelpoista ruokaa ON pakko heittää, pois, olisiko mahdollista lajitella biojätteet, lasi, metalli ja sekajätteet, tai edes kertoa, että ohjelma-ajan säästämiseksi emme lajittele nyt, vaan myöhemmin...
Koska jotenkin oman elämän parantamisen kanssa on mielestäni suorastaan ristiriidassa se, ettei elämäntaparemontissa ajatella myös ympäristöä.
Samanlaisia mutkia vedetään suoriksi kaikenlaisissa elämäntapaohjelmissa. Kestävän kehityksen näkökulmaa ei huomioida. Toivoisin kuitenkin, että myös yksilön elämän fiksaamisessa kunnioitettaisiin kestävän kehityksen periaatteita, ja esimerkiksi kierrätyksestä muistuttaminen olisi tällaisissa ohjelmissa standardi.
perjantai 5. joulukuuta 2014
Minustako survivalisti?
Googlasin myös erätaitokurssit, luonnossa selviytyminen on ajatuksena kovin kiehtova, vaikka minä en todellakaan ole mikään partiolainen, en edes innokas marjastaja ja sienestäjä. Katselin joskus Maailmanlopun odottajat -ohjelmaa. Siinähän on jos jonkinlaista paranoidia sotahullua, mutta eniten tykkäsin kaverista, joka oli opetellut tuntemaan asuinalueensa villivihannekset. (Ydinlaskeuman aikaan tosin ei parhaita selviytymiskeinoja, vanha kunnon säilykeruoka sopisi siihen tilanteeseen paremmin.) Ukon selviytymispakkaukseen kuului salaattikastiketta, ja niin vain hän pyöräytti puskasta syömäkelpoisen salaatin.
Mikä minua siis pääasiassa viehättää survivalismissa, on nimenomaan minimalisminkin keskeinen ajatus: tarvepakkaus, jossa on kaikki oleellinen. Tämä saattaa liittyä luonnostaan hiukan kaoottiseen luonteeseeni: jos kaiken onnistuisi kasaamaan niin kompaktiin pakettiin, ettei tavaroita koko ajan katoilisi, kuinka paljon helpompaa elämä olisikaan. Minä tarvitsisin tällaista pakkausajattelua siis jo pelkän kaupunkireissun yhteyteen, tai kun pakkaan parin päivän työmatkalle. Tämä lienee taas näitä design -perversioitani. Selviytymispakkaus (mistä tahansa) on konsepti. Tykkään konsepteista. Myös minimalistinen koti tai vaatekaappi on konsepti.
Jos varautuu TV-sarjan esimerkkien tavoin johonkin spesifiin maailmanloppuskenaarioon, siinä on sitten jo vähän isompi konsepti. Mutta tämä saattaa olla puhtaasti sitä, että ihmiset haluavat tarkoituksen elämälleen. Itsensä ja perheensä pelastaminen katastrofitilanteessa on ainakin mielekäs tarkoitus, joka selvästikin valtaa monien ajatukset kokonaan.
En ole toistaiseksi ainakaan varautuja, mutta ehkä minusta tulee vaeltava mummo, sen verran huonossa jamassa eräharrastus on toistaiseksi. Eli jos ei tänään, niin ehkä neljänkymmenen vuoden päästä, tahi sisällä.
Olen viime aikoina myös pelotellut itseäni ilmastonmuutoksella, kiitos Risto Isomäen Sarasvatin hiekkaa -fiktion. Pelkoon auttoi pikkuisen tämä artikkeli. Roskavuoret lisääntyvät, vedet kemikalisoituvat, ja merenpinta nousee, mutta voi olla, että mikään näistä ei kuitenkaan hävitä maapallon pahinta loista.
No. Pelasin eilen puolison kanssa tiukkaa zombiapokalypsipeliä, jossa tyhjennetään reippaasti taloja kelvollisista tarvikkeista. Muistuttaa dyykkaamista olennaisesti, joskin hylätyissä taloissa. Roskisdyykkauksessahan olenkin harjaantunut paljon peruspetteriä pidemmälle - ei pelota työntää näppejään sontaan, jos sieltä vaikka löytyy jotain syömäkelpoista. Joten jos maailma muuttuisi suureksi selviytymistaisteluksi, jonkinlaisia selviytymistaitoja taitaisi tosiaan löytyä minultakin, vaikkei kotona varastoja olekaan. Kynttiöitä on ja tulitikkuja. Elokuvia katsomalla olen tosin havainnut, että maailmanloppuskenaariossa toiset ihmiset ovat myös vaaratekijä. Miten olisi itsepuolustustaitojen opettelu?
Miten lukija ajatteli selviytyä, jos paska lentää tuulettimeen? (SHTF, virallinen pienemmän katastrofin määritelmä. Tarkemmin Fifin jutussa.)
torstai 6. marraskuuta 2014
Sekavaa pohdintaa mielenhallinnasta (paradoksi?)
sunnuntai 26. lokakuuta 2014
Drop drop drop drop
Minä olen ollut taas armoton. Ottaa vatsanpohjasta, niin armoton. Takanani sängyllä odottaa kolme muovikassia kyytiä kirppikselle, mitä Murto pitää huonona asiana.
Kuitenkin, kun nämä tavarat ovat kertyneet, en ollut minimalisti. En yksinkertaisesti huomannut, että tavaraa oli liikaa. Se ei ole mikään puolustus, mutta fakta on, että länsimainen kulutuskeskeinen elämäntapa opettaa kaikki juuri tähän: ostamaan tarpeetonta. Kuluttaminen lisää BKT:ta ja näyttää hyvältä tilastoissa - mutta kerää tarpeetonta tavaraa kaapit pullolleen. Joten jos kannankin viisitoista mekkoa kierrätyslaatikkoon, jää kaappiin vielä toinen mokoma - mekkoja joka tilanteeseen, minkä vain voin kuvitella. Vain kolme olen tosin ostanut uutena, kaikki useampi vuosi sitten. Myös kirpputorille kulkevat ovat suurimmaksi osaksi kirppiksiltä alunperinkin, monet myös itse tekemiäni.
Tällä kertaa minua herätteli eilinen keskustelu kaverin kanssa. Kerroin heittäneeni pitkin hampain menemään kymmenisen toppia pari viikkoa sitten. Kerroin, että laskin jäljelle jääneet: niitä oli nelisenkymmentä (siis lyhythihaisia ja hihattomia. Pitkähihaiset on vielä erikseen :D). "Herranjumala," sanoi kaveri, "mulla on kolme. T-paitoja on ehkä pari ja pitkähihaisia paitoja kans kolme." "En tiennyt, että olet minimalisti,", sanoin minä, mutta tukassa alkoi raksuttaa ja tänä sunnuntaina, kun mietin mitä tekisin, huomasin miettiväni: mitkä kolme mekkoa pitäisin, jos pitäisin vain kolme?
Valinta oli melko selvä, enkä tietenkään pitänyt vain niitä kolmea, vaan kuten sanoin, noin
Aika hillitön määrä, edelleen. Mekkoja loppuiäksi, sikäli kuin vartalo pysyy jonkinlaisissa mitoissa (ja itse asiassa pari on käyttökelpoisia, vaikka ei pysyisikään).
Huomaan muutenkin erään asian. Minä kirjoitan tätä blogia paikasta, jossa aloittelen minimalismia. Moni aihepiirin bloginpitäjä on vihkiytynyt aatteeseen (!) jo vuosia sitten.
Ehkä mulla on vielä toivoa.
lauantai 11. lokakuuta 2014
Ihan itte tein
Yhtäkkiä tänä aamuna tein sen, tai osan siitä.
Ilmeisesti minun karsimistapani on yllätyshyökkäys (ennen kun vaatteet pääsevät karkuun) muutaman kerran vuodessa. Olin armoton, tälläkin kertaa. Haluan yksinkertaisesti lisää tilaa hengittää ja toimivuutta. Ulos taisi lähteä seitsemän toppia, kaksi pitkähihaista paitaa ja pari svetaria.
Niin moni minimalisti sanoo, ettei ole kaivannut poistamiaan vaatteita. Minä huomaan kärsiväni irrationaalisesta kauhusta, ettei minulla ole mitään päällepantavaa, jos annan mennä.
Tosiasiassa muistan varsin hämärästi edellisten armottomuuspuuskieni uhrit.
Tänään ongelmallisinta oli, että totesin haluavani kantaa ulos myös monia itse tekemiäni mekkoja. Kaksi palautin vielä kaappiin, yhden odottelemaan mahdollista myyntiä. Haluan näistä eroon siksi, että käytän niitä lähinnä huonosta omastatunnosta. Että kun on kerran tullut tällainenkin omin käsin tehtyä, pitäisihän sitä käyttää. Mutta entä jos tuntuu, että nykyisin tavoittelemaani tyyliin nämä luomukset eivät yksinkertaisesti enää istu? Kun on täydellisempiäkin, mieluisampia, ja itse asiassa ompelukaapissa odottaa vielä jokunen projekti jotka tuntuisivat olevan enemmän sitä omaa tyyliä, mutta jo olemassaolevien mekkojen paljouden takia niitä ei ole tullut tehtyä valmiiksi asti.
Tunnesiteeni itse tekemiini vaatteisiin on lämmin - onnittelen itseäni designista, nähdystä vaivasta, lopputuloksen kauneudesta, mutta entä, kun osa niistä silti ei vain tunnu omalta, ainakaan enää. Ja toisaalta pois myyminenkin tuntuu vähän ongelmalliselta: huolettaa, josko vaatteet kuitenkin ovat liian omalaatuisia ja itselle laadittuja, niin, ettei niistä saa vaivan arvoista hintaa. Jos joku suostuu maksamaan mun tunteja vääntämästä mekosta vain pari euroa, se tavallaan tuntuu pahemmalta, kuin jos sen laittaa vain keräyslaatikkoon ja voi kuvitella koltun kirpparilta löytävän ihmisen ilahtuvan.
torstai 9. lokakuuta 2014
Minipuvusto ja muodollinen menneisyys
Pidän minipuvuston konseptista, koska fanitan hyvää designia, ja minipuvusto on arjen designia parhaimmillaan. En ole itse vieläkään päässyt kunnolliseen karsimiseen - aina kun avaan kaapin sitä varten, typerryn, koska minulla mitä ilmeisimmin sitten vain on hassuja tunnesiteitä vaatteisiin. (Eilen kuitenkin heitin lopulta kirpparipussiin kasan koruja ja yhdet aurinkolasit. Ne olivat yksinkertaisesti vain turha tilasyöppö aiheuttamassa kaaosta eräässä laatikoistani.)
Miian puvusto on yksi esimerkki. Toinen on Bea Johnsonin vaatekaappi, joka Garbologyssa on selitetty vielä hiukan tarkemmin kuin tuossa linkissä.
Bealla on:
7 paitaa
2 hametta
shortsit
3 housut
3 neulepaitaa
3 mekkoa
6 paria kenkiä (sisältää tohvelit)
Täällä meillä vuodenajan vaihtelut tietysti tarkoittavat, että päällysvaatteita pitää olla enemmän. On myös mahdollista, että urheilu- tai ulkoiluvaatteita ei ole mainittu tässä ollenkaan, eikä myöskään esim. sitä, ovatko paidat lyhyt- vai pitkähihaisia. Lista ei sisällä myöskään yöpukuja ja sen sellaisia.
Pukeutumisohjeistus, joka huvittaa ja liikuttaa minua eniten, löytyy kuitenkin Hyvän käytöksen kirjasta vuodelta 1954, oppaasta, joka on ollut aarteeni siitä asti, kun käytin sitä erään kirjoitelman lähdeteoksena muutamia vuosia sitten. Oppaan luku pukeutumisesta kertoo mm. tällaisia asioita:
"Vanha hyvä sääntö sanoo: Asu (sic!) yli varojesi, syö varojesi mukaan ja pukeudu alle varojesi. Pukeutumisen perusohje on se, ettei puvun pidä kiinnittää huomiota siinä määrin, että ihminen unohtuu. Sivistynyt ihminen pukeutuu huomiota herättämättömästi. -- Hieno nainen ei aamupäivisin palvelusväen kanssa askarrellessaan esiinny silkkihepenissä. Hänellä on yllään yksinkertainen arkipusero ja hame sekä siististi silitetty työtakki. Myöskin työläisnaisella on varaa pukeutua sillä tavoin. Mutta kuinka onkaan! Epäsiistiä silkkipukua pidetään usein hienompana."
"Puvun on siis sovelluttava tilaisuuden, ympäristön ja ajan vaatimuksiin. Juhlatilaisuudet, vierailut, työ, reippailut, matkat, koti - kaikki vaativat omat pukimensa. Mutta että pukuja ei silti tarviste olla varsin monta, sen osoittaa seuraava vaatevarasto, jolla hyvinpukeutuva kaupunkilaisnainen erinomaisesti tulee toimeen:
1. Hillitynvärinen, hyvästä kankaasta tehty kävely- tai jakkupuku, jonka kanssa käytetään erilaisia puseroita. Puku sopii sekä virastoon että (hienomman puseron kanssa käytettynä) aamupäivävierailuille tai vastaaviin aamupäivätilaisuuksiin. Kotiaskareita tehtäessä käytetään pumpulipuseroa ja vanhaa hametta ja asun ylle otetaan esiliina tai työtakki.
2. Vierailupuku iltapäivätilaisuuksiin, teattereihin jne. Kangas kernaimmin hienoa villaa.
3. Iltapuku, mieluimmin kaksiosainen. Herrojen käyttäessä smokingia naiset käyttävät pitkähihaista yläosaa pitkän hameen kera, herrojen frakkia taas vastaa hihaton tai lyhythihainen, koristeellisempi yläosa saman pitkän hameen kera.
4. Ulkoiluasu: paksu hame tai hiihtohousut, villapusero ja tuulitakki."
Tässäkään ei ollut mukana ulkovaatteita.
Tämän tarkoitus on hiukan valaista, että riittävä puvusto on kuudessakymmenessä vuodessa aika tavalla muuttunut, kuten elämänpiirimmekin. Harva meistä totisesti enää tänä päivänä "askartelee aamuisin palvelusväkensä kanssa", saati käyttää kotitakkia (minulla on muuten hyvä kokoelma vanhoja essuja ja kotitakkeja, ja muutenkin voisin käytännössä pukeutua tämän ohjeen mukaisesti, jos haluaisin. Tosin "puseroni" ovat pääosin hihattomia tai lyhythihaisia, tai trikoota, mitä ne tuohon aikaan eivät tavanneet useinkaan olla.)
Totuushan on, että 50-luvun Suomi on ollut hyvin köyhä. Olen kuullut aikalaisilta, kuinka vaatteet käytettiin todellakin loppuun, eli niitä puseroita ei ollut kovin montaa. Haasteita on tarjonnut se, että ajan hengen mukaan "jos kaulus, kalvosimet tai muut vaaleat osat ovat vähänkään nuhrautuneet, ei vaatetusta voida pitää moitteettomana." Jonkinlainen versio minimalismista ei useimmille ollut mikään valinta, vaan välttämättömyys.
Pukeutuminen on ollut myös koko lailla muodollisempaa. Numeroituja ohjeita seuraa kappale, jossa kerrotaan, että "Miehet tarvitsevat vstaavasti arkipuvun, tumman puvun, smokingin, frakin ja urheiluasun. Tumma puku vastaa myös aamupäivä-vierailupukua ja usein smokingiakin."
Miehiltä, jotka eivät edusta jatkuvasti, tuskin löytyy nykyisin frakkia. Tosiaan - voipa olla, että nykymies kulkee halki elämänsä pukeutumatta kertaakaan frakkiin. Samoin smokki (smoking) yleensä taidetaan vuokrata näinä päivinä. Pukuakin kyllä vielä bisnesmaailmassa käytetään päivittäin, mutta siihen sonnustautuminen ei nykyisin monillekaan miehille ole mitään arkipäivää, vaan liittyy lähinnä juhlatilaisuuksiin.
Huh miten hauskaa onkaan puku- ja tapahistoria. "Yksinkertainen, mutta huoliteltu pukeutuminen herättää arvonantoa ja mieltymystä. Hieno nainen ei käytä rihkamaa eikä koruja arkiasunsa kanssa. Yksi tai kaksi sormusta, vaatimaton rannerengas korkeintaan. Korvarenkaat, helminauhat ja jalokivet säästetään muita tilaisuuksia varten." Ettäs tiedätte ennen kuin yritätte mitään tällaista.
keskiviikko 8. lokakuuta 2014
Kosmetiikasta ym.
torstai 25. syyskuuta 2014
Beibamboo ei enää vuokraa
Esimerkiksi Project Mama -blogi ylistää kirjoituksessaan vuodelta 2011 nimenomaan vaatteiden vuokrattavuutta.
keskiviikko 17. syyskuuta 2014
Vaatteista vaikka kuinka
Villatakki on tärkeä osa asua. Näihin aikoihin vuodesta kuljen edelleen välillä ilman päällystakkia, pelkkä villatakki kassissani tai ylläni. Talvella mikään ei lämmitä niin kuin aito villa. Vihaan akryylia melko kiihkeästi, ja minusta on suorastaan syntistä, kuinka sumeilematta akryylivaatteita myydään ja jopa väitetään kaupassa villavaatteiksi. Ne ovat muovia. Ne hiostavat, eivät lämmitä.
Kaikki villatakkini ovat kirpputorilöytöjä, yhden olen saanut kaverilta.
Sopivasti -blogin puhtauskirjoitus, tai oikeamminkin sen alla virinnyt keskustelu, jaksaa inspiroida. Olen ottanut itseni suhteen tiukemman linjan puolipitoisten vaatteiden käyttämisessä. Ehkä edellisessä kirjoituksessani mainitsemani paikanvaihdos auttoi myös. Nyt kun käytössä olevat vaatteet ovat olleet paremmin saatavilla, olen ollut huomattavasti kurinalaisempi siinä, kuinka huolettomasti otan uusia vaatteita kaapista.
Tuntuu, että tämän uuden kierrätyksen sivuoireena orastaa tietoisuus siitä, kuinka paljon liikaa vaatteita minulla onkaan. Jo viikon kokeilun jällkeen huomaan, että ne todelliset suosikit alkavat nousta näkyville. Tämä minivaatekaappi on muuten inspiroiva, mutta tyyli on osittain hyvin erilainen kuin omani. Pidän kyllä sekä mustasta että valkoisesta pukeutumisessa, ja toisinaan pienestä "bisnes-uskottavuudestakin" mutta silti värit ovat minulle tärkeitä. Samoin useimmiten tietynlainen homssuisuus ja luovuus - vai kutsuisiko sitä sitten ronskisti hippimäisyydeksi. En pukeudu varsinaisesti hippityyliin ihan päivittäin, enkä muutenkaan kautta linjan, mutta en tunnistaisi itseäni myöskään Oma koti valkoisen tapaisessa pelkistetyssä tyylissä. Tietysti, jos tilanne vaatisi, sekin onnistuisi, ja esim. juhlissa nautin kyllä huoliteltuna ja siistinä olemisesta. Toisaalta toiselta sivulta siiliksi ajeltu, toiselta puolelta pitkä tukkani pitää tietyn punk-henkisyyden läsnä tyylissä kuin tyylissä.
Koru- ja asustetyyli ei tuossa puvustossa miellytä mua ollenkaan - yllättävästi. Olen aivan allerginen kaikenlaisille "aikuisille ja siisteille" laukuille ym. ja kalliiden merkkien, sekä niitä jäljitteleville, tyyleille. En väitä, etteikö kalliiden merkkien joukosta voisi löytyä joitakin yksittäisiä korkealaatuisia tuotteita, jotka voisin hyväksyä käyttööni - mutta niiden maailma on minulle aivan vieras. Omat aarteeni ovat vintagea ja/tai aivan erityisiä, joltakulta saatuja ja haalittuja. Tietysti minulle on täysin vieras ajatus mennä vain kauppaan etsimään itselleni laukkua. Miettisin ensin sen seitsemän kertaa, voinko löytää sellaisen jostakin käytettynä. Koruja minulla on jonkin verran, ja niiden ytimenä ovat tunnearvo ja vitsikkyys. Kaulakoruni ovat ystävien tekemiä tai muuten heiltä saatuja, korviksia olen ostanut (!) (jopa hiljattain!).
Yksi asia ihmetyttää minua kyllä tuossa minipuvustossa - jos on vain mustaa ja valkoista, miten saa koskaan täysiä koneellisia pyykkiä? Käyttääkö kirjoittajan perhekin vain mustia ja valkoisia vaatteita? Vai peseekö hän huoletta vajaita koneellisia?
Näyttäisi nimittäin siltä, että jos minä alkaisin karsia vaatekaappiani, ongelma ei olisi tumman pyykin riittävyys - siitä pitää avokin vaatevarasto huolen - ongelma olisivat ns. välivärit, eli ne, joita en uskalla pestä mustien kanssa, sekä valkoiset vaatteet. Minulla on jo nyt hankaluuksia saada näistä täysiä koneellisia. Värien monimuotoisuus vaatekaapissa olisi tosiaankin ihana säilyttää.
Nähtäväksi jää, mitä tapahtuu. Nyt on ainakin tuntunut jotenkin mukavalta ja huolettomalta kiskaista suunnilleen samat vaatteet päälle monta päivää peräkkäin. Olen myös joutunut antaumuksella haistelemaan niitä, ja pyykkiin mm. t-paidat ovat päätyneet ennemminkin näkyvien hikitahrojen takia, kuin siksi, että haisisivat. Koska deodoranttini on sananmukaisesti de-odoranttia, eli poistaa hajua, eikä hikoilua (kuten anti-perspirantti tekisi), sellaisia läiskiä syntyy. Otan sen kuitenkin mieluummin, kuin antiperspirantin kemikaalit.
torstai 11. syyskuuta 2014
Drop don't shop
Niin tosiaan, kuten viimeisessä postauksessani totesin, lähdin silloin kaupungille luopumaan tavaroista. Kun pakkailin niitä kasseihin, ajattelin, että tällä kertaa tulen kaupungilta pienempien kantamusten kanssa. Kuinka mukavaa! Ajattelin kutsua tätä nimellä droppailu.
Vein siis vanhoja silmälaseja optikolle, mistä ne lähtevät eteenpäin tarvitseville. Optikon työntekijä hihkui hiukan, kun kaivoin koteloista kolmet silmälasit. En pidä juuri minään sitä, että täältä rikkaasta Suomesta lähettelen tavaraa alaspäin kapitalismin pyramidissa, mutta silti hänen kiitoksensa lämmitti, ja tuli hyvä mieli. Apu se on pienikin apu, ja toivottavasti vanhat kakkulani todellakin pääsevät käyttöön!
Seuraavaksi vein vanhat lääkkeet apteekkiin, ja lopetin droppailukierrokseni H&M:lle, missä vanhat pikkarini pääsivät lumppukeräykseen. Olin ajatellut, etten ota lahjakuponkia vastaan, mutta sitten otin kuitenkin. Kaupan ovella tyrkkäsin sen jollekin potentiaalisemmalle asiakkaalle, joka oli juuri matkalla ovesta sisään - toivottavasti hän ei päätä ostaa mitään vain alennuksen takia...
Menin erääseen tapahtumaan käymäseltään tämän jälkeen, ja siellä pääsin eroon myös toisesta tuomastani silmälasikotelosta. Niitä olin koettanut tarjota myös silmälasiliikkeeseen (eri, kuin se, mihin jätin lasit, koska hoksasin vasta hetken päästä) asiakkaille annettaviksi, mutta eivät kelvanneet. Voisimmeko korvata enemmänkin shoppailureissuja droppailulla?
Vaatekaappien syövereistä
Sopivasti -blogin puhtauskirjoituksen keskustelu sysäsi liikkeelle muutamia muutoksia vaatekaapissani. Siirsin puolipitoiset helpommin saataville - ne ovat olleet hankalasti puoliskon takana, kun hän istuu tietokoneella. Kaappi oli "nielaissut" puolipitoiset syvyyksiinsä niin, että niiden kierrättäminen päivän asuihin oli vaikeaa. Puolipitoisten säilytyspaikasta oli tullut syöveri, jota ajattelin häpeällä ja ahdistuksella. En tiennyt, mitä kaikkea siellä oli. Se, että paikkaan oli hiukan vaikea päästä, ja sitä oli vaikea kaivaa, aiheutti myöskin hankaluuksia kierrättää vaatteita.
Joten: siirsin puhtaat hupparit, neuleet ja sen sellaiset vetokorihyllyköstä eteisen kaapista puolipitoisten tilalle. Ne muodostivat siistit kasat kaapin takaosaan, ja litteähkö kasa trikoita ja shortseja hyllyn etualalla jättää ne kuitenkin niin hyvin näkyviin, että etsitty on helppo löytää.
Puolipitoiset taas ovat paljon kätevämmin saatavilla vetokoreissa, ja mikä parhainta, puolison puuhia häiritsemättä.
Samassa imussa siivosin sitten (heh heh) sukkahousu-, -nauha-, -nauhasukka-, uikkari- ja bikinikorit , joissa säilytän myös huonompia alkkareitani. Ja sen laatikon, missä säilytän parempia alkkareita ja rintsikoita. Tuloksena oli kasa alkkareita, jotka ovat lähtökohtaisesti vain toivottoman epämukavia kiristävine kuminauhoineen, vaikka ehjiä ovatkin, ja yhdet kulahtaneet rintsikat. Aion viedä ne H&M:n lumppukeräykseen tänään - vanhoja alushousuja tuskin voi myydä kirpputorilla. Hoidan talosta ulos myös vanhat lääkkeet ja silmälasit (laserleikkautin silmäni tänä vuonna, joten laseja ei enää tarvita).
Rintsikoiden kanssa minulla on ongelma. En pidä kaarituista. Ennen käytin surutta kaarituettuja liivejä, mutta nykyään tuntuu, että tuet hiertävät jo parin tunnin käytön jälkeen. En tiedä mistä tämä johtuu - luultavasti siitä, että olen kiristykselle vain herkempi nykyisin. Samasta syystä pukeudun farkkuihin tosi harvoin. En vain tykkää, kun ne puristavat.
Olen löytänyt yhden kaarituettoman rintsikkamallin, jota saa minun koossani (koko on hiukan vaativa). Niitä olenkin sitten keräillyt peräti kolmet. Säilyttelen siis huomattavasti suurempaa määrää rintaliivejä, kuin käytössäni onkaan, koska ne kaarituelliset vielä mahtuvat, on mahdollista, että kaikki muut ovat likaisia, tai jokin asu yksinkertaisesti vaatii toisenlaisia liivejä. Mutta en todellakaan tiedä, mitä tehdä kaikille kaarituetuille rintsikoille varastoissani. Näillä mennään.
Tässä tulikin siis suoritettua aika monta erikoissiivoustehtävää kerralla. Ja kun ylimääräistä häipyy, ai että miten ihanasti olo kevenee.
maanantai 1. syyskuuta 2014
Kodin tavaroiden hankkimisesta
Kuten edellisessä postauksessa uumoilinkin, pesuaineiden myynti omaan pulloon sallitaan. En itse edes ennättänyt lähettää painostusviestejä minnekään, kun Ruohonjuuren sivuilta päättelin, että kansalaisilla oli asia hallussa.
Olen itse mietiskellyt, voisiko shampoota säilyttää esim. metallisessa juomapullossa, tai miksei jopa lasipullossa (paitsi tietysti särkymisvaaran takia). Bea Johnsonilla on teräksiset pumppupullot shampoolle ja hoitoaineelle. Johnson on minua muovivastaisempi - itse käytän ja hyödynnän kyllä suuntaani tulleet muovisetkin esineet, sillä vaikka ne eivät ole yleensä kovin kauniita, ne voivat olla käytännöllisiä ja kestää vuosikausia. Näinä päivinä pumppaan Santen pumppupullosta shampooni, ja se on kyllä näppärä, joten saatanpa hyvinkin ostaa sen täyteen uutta shampoota, jahka se tuosta tyhjenee.
Mutta muovin täydellistä välttämistä en ymmärrä. Ymmärrän, että uusia tavaroita ostaessa olisi syytä välttää muovisia tuotteita, mutta jos/kun niitä kotoa löytyy, en näe järkeä siinä, että varta vasten korvaa ehjän, muovisen kulhon emalisella ja heittää muovisen roskiin. Olen ajatellut itse pyrkiä käyttämään loppuun omistamani tavarat, vaikka ne eivät silmää juuri miellyttäisikään.
Olen vuosia suhtautunut nihkeästi sisustamiseen, koska ajattelen, että se mm. kerryttää asuntoon tavaroita, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin näyttää hyvältä. Kutsun niitä esineiksi. Sisustaminen aiheuttaa myös ylimääräistä ostamista, kun ulkonäöllisistä syistä korvataan vielä toimivia esineitä uusilla. Tästä huolimatta olen mielelläni katsellut sisustus- ja remonttiohjelmia. Tykkään designista. Mutta noissa ohjelmissa, kuten myös stailausohjelmissa, joita myös mielelläni joskus katsoin, mua usein häiritsee se, olisiko enemmän vanhasta kuitenkin voitu säästää ja hyödyntää. (Stailausohjelmissa siis: olisiko ihmisen omaa tyyliä ja vanhoja vaatteita kuitenkin voitu integroida tyyliin paremmin - tämä mahdollistaisi myös tyylin muutoksen pysyvyyttä, kun ihminen olisi enemmän "itsensä".)
Oma kotini on sisustettu lukuisin värein. Kolo näyttää mummolalta, on pöytäliinaa ja räsymattoa. Entinen makuuhuoneenkalustoni, kirjoituspöytä ja lipasto, on tuunattu kiiltokuvin. Mutta ei ole sisustettu, koskaan, ollenkaan. En oikein osaa arvioida, miltä koti näyttää ulkopuolisin silmin. Huonekalut ovat lähes kaikki aitoa puuta, mikä on minulle ajatuksena tärkeää, mutta niitä on niin maalattuja, kuin puun värisiäkin. Minulla on joitakin esineitä, mutta suurin osa niistä on niin vanhoja, että ne ovat olleet minulla jo ennen kuin aloin dissata niitä. Haluaisin oikeastaan verhot olohuoneeseen, jonkinlaiset, jotka vaikuttaisivat tunnelmaan enemmän, kuin nykyiset harmaat kaitaleet, jotka ovat edellisen asukkaan jäljiltä. En vain voi sallia itselleni uuden kankaan ostamista kangaskaupasta. Se olisi sisustamista. Enkä edes oikein tiedä, millaiset haluan - verhot pakottaisivat luomaan jonkin linjan tähän kotini visuaalisuuteen, enkä jaksa ajatella sellaista.
Mutta vaikka tykkään kauniista tiloista, elämänasenteeni - minimalismi, ostamisen välttäminen, kierrätyksen arvostaminen - pakottavat minut kevyempiin esteettisiin valintoihin mm. kotini suhteen. Käytin edellisessä kirjoituksessani ilmausta kotoisan anarkistinen ja niin on, että dyykkarirotan himassa on todellakin myös esteettisiä ratkaisuja, ne vain on tehty vaatimattomuuteen perustuvan ajattelutavan ehdoilla, tavaroista, jotkaon useimmiten saatu ilmaiseksi sukulaisilta, tuotu lapsuudenkodista, haalittu tarpeeseen vuosia sitten yksittäin, tai kirppareilta. Kun ajattelen ystävärottieni koteja - koska lähipiiriini kuuluu niin fanaattisempaa sisustajaa, kuin varsin kaltaistani metsästäjä-keräilijää - miten kotoisia ovatkaan tovereideni kolot eriparilaseineen. Meillähän ollaan suorastaan snobeja, kun kattaessa pöyään ilmaantuukin Iittalaa ja Arabiaa - tosin sievässä sekamelskassa Ikean ja muun halpiksen kanssa. Meillä on juomalaseina vanhoja hillopurkkeja, mutta myös joitakin Iittalasta ja Anttilasta.
Ehkä vielä joskus innostun ja sisustan, kuka tietää? Mutta teen sen varmasti kierrättäen. Etsin kirpparilta tarpeeksi pitkän pätkän uudeksi verhoksi sopivaa kangasta.
sunnuntai 31. elokuuta 2014
Omaan pulloon tai astiaan
Ruohonjuuri taistelee pesuaineiden irtomyynnin puolesta, tässä linkki myös Ylen juttuun aiheesta. Keskustelu on saanut jo huvittavia piirteitä, mutta ihmiset ovat selvästi aktiivisia nyt. Tässä saattaa käydä vielä hyvin.
Minä onnistuin ostamaan kookoshiutaleita omaan lasipurkkiin Punnitse ja säästä -liikkeestä. Myyjä punnitsi purkin etukäteen, ja laski hiutaleiden kilohinnan loppusummasta vähennettävän summan, ennen luin täytin purkin. Vain hetkinen henkilökunnan aikaa, ja - sinänsä pienen roskan - paperipussinkin voi jättää kauppaan.
Samalla retkellä tulin huomanneeksi, että viereisessä karkkikaupassa lensi juuri roskiin iso, ehjä muovirasia, jonka pyysin itselleni. Keittiömme rasiavarustelu alkaa olla jo kunnioitettavassa kuosissa, mutta ihan kaikelle ei aina kuitenkaan ihan heittämällä löydy juuri sitä oikeaa kipposta, joten keräilen vielä niin lasi- kuin muovipurkkejakin. Olen lapsellisen iloinen uusista toimivista säilytysrasioista, ja mulle kelpaa monenlaiset. Toki keittiö, jossa olisi ainoastaan tyylikkäitä, yhteneviä suuria lasipurkkeja klipsikansin, olisi milestäni hieno ja varmaan käytännöllinen... - mutta en ole niin snobi, että ainakaan nykyisillä varoilla lähtisin siihen. Sitä paitsi kaikenkarvaisissa rasioissa on jotain kotoisan anarkistista. Kierrätys ja uudelleenkäyttö ennen kaikkea.
Tänään mietin lähikaupassa, että punajuuriakin saisi omaan purkkiin - muuten, mutta irtopunajuurten hinta on moninkertainen tölkitettyihin, jopa luomuihin, verrattuna. Onneksi satun erityisesti tykkäämään juuri suurista lasisista punajuuripurkeista. Ne ovat keittiön hyllyillä jopa esteettisiä, mitä ei suurimmasta osasta muovirasioita voi sanoa.
torstai 28. elokuuta 2014
Hirviö on poissa
Niin että minulla ei ole lainkaan mystisiä paperipinoja enää, se aiemmassa valokuvassa luuraava luonnospinokin on siivottu. Kasojen raivaaminen toimikin kuin lumipalloilmiö. Luonnospinot kyllä kasvavat, eivätkä ole sisäisesti kovin organisoituja, mutta joka tapauksessa tiedän suurin piirtein, mitä on missäkin, ja ennen kaikkea inhoamistani "virallisista" papereista on karsittu löysät pois vanhoista pinkoista, loput on arkistoitu kansioihin, joista niistäkin on putsattu vanhat huitsiin!
Hienointahan tässä on, että kun kämpän panee pakettiin ja häipyy, se pakettiin myös mahtuu. Kiitos!
torstai 21. elokuuta 2014
Tärkeimmät asiat
Makaan sängyssäni epätavallisen päivän jäkeen. Epätavallisen päivästä tekee se, että tein jotakin, mitä en ole koskaan ennen tehnyt: autoin kaveria karsimaan vaatevarastoaan ja miettimään, mitä uutta hän tarvitsisi sen täydentämiseksi. Aika monta tuntia saimme kulumaan, kun ystävä reippaasti sovitteli läpi lähes kaikki komerostaan löytyvät vaatekappaleet. Vinkkini eivät olleet kultaa - en ole stailisti, vaikka vaatealaa tunnenkin - mutta ihan hyvä mieli jäi. Sainpa itsekin poistuvista vaatteista muutaman kotiinviemisiksi.
Keskustelusta kaverin kanssa tuli mieleen lause tai ajatus, jonka muistelin lukeneeni naistenlehdestä ja ehkäpä kuulleeni myös Sinkkuelämässä: " In New york you are always looking for a job, new apartment or a relationship." Naistenlehdessä taidettiin todeta työn, kodin ja ihmissuhteen olevan elämän tärkeimmät kulmakivet. Mun kohdalla etsimispuolella paikkansa pitää työtä koskeva osuus. Tänäänkin olen viettänyt monet hetket hiukan alavireisissäkin pohdinnoissa työasioideni suhteen.
Toisaalta juuri nyt ja tässä hetkessä huomasin, että kehoni huokailee kolme iltaa kestäneen tanssi-intensiivin jälkimainingeissa tyytyväisenä. Tiistai-iltana juhlin kahden maailman parhaan ystäväni synttäreitä vahvasti viihteellä, maanantaina dyykkasin kaapin täyteen ihan käsittämättömiä herkkuja. Tänä aamuna rauhoituin parinkymmenen minuutin meditaatioon ja suoritin pienen aamujoogan. Lueskelen self-help-kirjoja - tosin viidettä vuotta, niin monia erilaisia, omistan niitä niin monta, että voisin lukea eri aiheista tuntematta oppeja ulkoa kuitenkaan. Koska kun aloittaisin pinkan alusta taas, olisin varmasti unohtanut jo ensimmäiset. Omistan niitä niin monta, että jos tosissani alkaisin manifestoimaan ja oppeja toteuttamaan, minulle riittäisi puuhaa ja elämänmuutosta varmaankin vuosiksi.
Näitä kaikkia asioita yhdistää tärkeys. Työ ja sen tyydyttävyys on tärkeää. Vaikka olen ollut paljon työttömänä, ja se käy toisinaan itsetunnon päälle, tiedän, että suurimmaksi osaksi se johtuu siitä, että olen halunnut tehdä ja etsinyt itselleni työtä, jossa olen hyvä ja jolla on tarkoitus. Ystävien ja puolisoni suhteen olen syvästi siunattu: meillä on mahtava, yhteinen ystäväjoukko, joka on meille suorastaan, kuin perhe. Oikeastaan vielä enemmän, koska olemme tuon joukon kanssa paljon samanmielisempiä, kuin perheidemme kanssa. Liikunta ja dyykkaus ovat myös arvostusteni kärkipäässä, samoin tämä ns. itseni etsiminen: positiivisten ajatusmallien tukeminen, kehittäminen ja ylläpitäminen negatiivisten tappioksi. Tänään tunnistan elämäni tärkeät asiat ja tunne kiitollisuutta siitä, että kaikki on juuri nyt niin hyvin.
perjantai 15. elokuuta 2014
Nimee
Seurailin juuri blogini liikennetietoja (pientä turhamaisuutta? Ei toki. Haluan vain asiaani tunnetuksi, ihan totta...) ja hämmästykseni oli suuri, kun löysin oman blogini Luonto-Liiton Kulutus.fi -sivuston linkkilistalta. Paitsi sitä, ettei tuo mainittu liikenne ole mitenkään hurjan suurta (ainakaan kommentien määrästä päätellen, senkin hiiviskelijät), ja vaikka olen itse jätekysymyksistä enemmän, kuin innoissani, en ole itse pitänyt tätä blogia juuri hmm, pientä puuhastelua kummempana. Voin myöntää tässä ja nyt, että koen, että minun pitäisi kirjoittaa vielä paljon enemmän. Aluksi tuntui, ettei minulla ollut ideoita, nyt niitä suorastaan pursuilee, ja/mutta kun muutakin maailmanpelastamista mm. nk. työn merkeissä on suoritettava.
Olen kuitenkin iloinen, että olen päässyt kyseiselle listalle. Kulutus.fi muuten tarjoilee kohtuulliseen elämään ja jätteiden vähentämiseen sivun verran mainioita vinkkejä.
Superturhake
Avokki löysi dyykistä superturhakkeen, jota itse asiassa olinkin "ihaillut" erään ystävän kanssa kaupassa vain noin kuukautta aikaisemmin. Kyseessä on itselämpiävä kaakao pelti-muovitölkissä. "2GO", tölkki ehdottaa.
Nautimme juoman ulkona paikassa, jonne lämpimän kaakaon saaminen olisi vaatinut vähintäänkin termospullon. Hittituotteemme oli siis selvästikin välttämätön näissä olosuhteissa. Otimme mukaan mainitun ystävän, koska kukapa tämän tilaisuuden haluaisi jättää väliin.
Tölkin materiaalit ovat tietenkin niin kiinni toisissaan, ettei minkäänlainen kierrätys tule kysymykseenään, ja vaikka pänikkä on vähintään neljän desin kokoluokkaa, kaakaota se sisältää vain kaksi. Lopun tilan vie kaliumoksidi ja vesi, jotka jollakin ilveellä saavat aikaan tuon ihmeellisen lämmitysreaktion. Käytännön prosedyyri on seuraava: tölkki käännetään ylösalaisin. Kansi nro 1 irrotetaan pohjasta. Siellä oleva "kupla" painetaan sisään, ja ravistellaan, kunnes näkyvä neste on väritöntä (?)
Tölkki käännetään oikein päin, ja sitä ravistellaan kolme (!) minuuttia. Se aukeaa kaljatölkin tapaan, eli kannessa on vain pieni reikä.
Makuelämys muistutti Fasun tai vastaavan veteen sekoitettavaa pussikaakaota. Eli esimerkiksi junassa kaakao maksaisi saman verran (noin 2,50) ja sheikkausosuuden (jonka aikana tölkki kuumenee niin, että sitä täytyy pidellä hihalla tm.) voi jättää pois. Lisäksi junakaakaon synnyttävät jätteet ovat poltettavaa lajia (jauhepussi, kartonkikuppi) ja jätettä voi vielä vähentää käyttämällä omaa matkakuppia. Tai ottaa omat kaakaot termarissa oman kupin ja minimoida jätteen määrä kotona kierrätettäviin kartonkisiin maitotuotteiden, kaakaojauheen ja sokerin (tai kaakaojuomajauheen) pakkauksiin.
Joten mitä olen mieltä? Asteikolla yhdestä kymmeneen antaisin tälle tuotteelle -7, nettitermein kuvaisin sitä sanoilla epic fail.
maanantai 11. elokuuta 2014
Hirviön kesyttäminen alkaa


sunnuntai 3. elokuuta 2014
Karsin, mutta hitaasti
perjantai 1. elokuuta 2014
Dödöpäivitys
torstai 31. heinäkuuta 2014
"Hinta?"
Jossainhan ne elää
maanantai 28. heinäkuuta 2014
Pesupähkinät ja aamiaisvinkki
sunnuntai 27. heinäkuuta 2014
Vegaaninen pekoni, kasvisruokajuttuja ja yksi hyvä ostos
keskiviikko 23. heinäkuuta 2014
Dyykkijumalten suosiossa
tiistai 8. heinäkuuta 2014
Elämäntapamme tuottaa jätettä Afrikkaan
Hyvä paikka
maanantai 23. kesäkuuta 2014
Sälät koneelta - todellakin!
Olen kuitenkin sekakäyttäjä: minulla on erään nörtin ansiosta yksi Ubuntu -PC, ja pelailutarkoituksiin ja joskus muutenkin käytän miehen vanhaa Windows PC:tä, enkä muutenkaan ole mitenkään mac-uskollinen. Macissa tykkään lähinnä siitä, ettei se tarvitse virusturvaa. Ai niin ja tietenkin mulla on myös Android -pohjainen tabletti. Olen kerännyt koko sarjan!
Mutta tarkoitukseni ei ollut puhua tietokoneista sen enempää, vaan eräistä kansioista, jotka onnistuin hävittämään o_O juuri puutteellisen mac-logiikkani takia. Kävi niin, että siirsin ne erääseen paikkaan, joka olikin mitä ilmeisimmin ns. väliaikainen sijainti. Seuraavan kerran, kun avasin koneen, en enää noita tiedostoja löytänyt, ja kun olin pahalainen mennyt tyhjentämään roskakorinkin, ne olivat todella POISSA.
Tässäpä oppitunti siitä, mikä on todella tärkeää. Tajusin nimittäin, että tärkeimmät mm. työnhakuun ym. liittyvät dokumentit löytyvät sähköpostistani, ja muutamia viimeisimmistä graafisista töistäni samaten, ja hyvin paljon muusta hävinneestä oli pelkästään sälää, jota olin säästellyt pääasiassa siksi, että "jos joskus tarvii". Kaikenlaisista papereista esimerkiksi on ne paperikopiot tallella joka tapauksessa.
Joten alkushokin jälkeen päästin irti kevein mielin. Siitä sälästä puheenollen, en tosiaan kuitenkaan poistanut kuin uusimpia kirjoituksia ja piirroksia. Eniten harmittaa tietenkin käsin ja photoshoppaamalla tehdyt työt, joiden väliversiot - sellaiset, joissa on vielä layerit jäljellä - katosivat, ja joissain tapauksissa myös täyskokoiset versiot. (Julkaisen siis kuvamateriaalia netissä ja siellä tavara on aina pienemmässä koossa, kuin mihin se alunperin tehdään. Huono resoluutio jne. Joten originaaliversiot on tietenkin tarkoituksenmukaista löytyä omista jemmoista. Nyt ei löydy, ihan kaikkia ainakaan.)
Vanhempaa sälää koneellani siis "lojuu" edelleen aimo määrä. Siivousoperaatiota olen siis jopa jatkanut klikkailemalla auki kaikenmaailman mystisesti nimettyjä tekstitiedostoja, olenhan ollut ahkera pöytälaatikkokirjailija yli vuosikymmenen. (Materiaali on varsin fragmentaarista, joten mitään kokonaista tai julkaisukelpoista en voi kehua kirjoittaneeni.)
Päivän sana on siis backup. Tällä hetkellä kone raksuttaa ulkoiselle kovalevylle valokuvakansiotani, ja ilmoittaa, että homman menee kolme tuntia. Sälää? No todellakin. Tuhansia kuvia, suurin osa todennäköisesti täysin turhia. HUOH.
tiistai 10. kesäkuuta 2014
Minimalistinen ajatus, villivihanneksia ja puutarha
maanantai 2. kesäkuuta 2014
Siivoushaaste ja lukemista
Viime postaukseni hengessä olen kuitenkin kehittänyt kaltaiselleni laiskaperseelle sopivan haasteen, ja sen nimi on erikoissiivoustehtävä. Raflaava nimi tietenkin siksi, että kokisin tehtävän suorittamisen vähemmän vaivalloisena.
Erikoussiivoustehtävän ydin on yksi päivässä, ja se yksi on jokin paikka tai tehtävä, jota en siisti normaalin siivouksen yhteydessä, mutta joka - minut tuntien - on todennäköisesti ollut siivoamatta/tekemättä joko kuukausia, ellei vuosia. Viikonloppu opetti, että erikoissiivoustehtävä kannattaa keskittää arkipäiviin - aktiivisen sosiaalisen elämäni takia viikonlopun päivät voivat olla vähän väsähtäneitä liiallisiin ponnistuksiin. Ja voitaneen sanoa, että vapaapäivät joustavat: kunhan erikoissiivouspäiviä on viisi viikossa, luulen, että hyvää alkaa syntyä.
Tähän mennessä olen - joko perjantaina tai lauantaina, en muista - siivonnut ja pyyhkinyt kylpyhuoneen peilikaapin. Olisittepa nähneet ne hyllyt! Tämä siis lasketaan todelliseksi sankariteoksi! Tänään vein lasi- ja metalliroskat. (Jättöpaikka on vain noin kolmensadan metrin päässä kotiovelta, pienessä taloyhtiössämme kun ei ole näille omia astioita.)
Näistä esimerkeistä voimme päätellä, ettei erikoissiivoustehtävän tarvitse olla kovin iso. Tehtäviä on isoja ja pieniä siivouskaapin läpikäymisestä eri keittiönkaappeihin (yksi kaappi on aina yksi tehtävä) ja kirjoituspöydän laatikoihin. (Minulla on kaksi kirjoituspöytää, joista toisen täytin heittämällä kaksi vuotta sitten, kun muutimme tänne. Siellä on siis kaksi vuotta vanhoja läpikäytäviä paperikasoja. Paperikasat ovat ehdoton inhokkini, mutta odotanpa hommasta sitä palkitsevampaa.)
--
Lukuosastossa tarjoilen pari linkkiä, jotka liittyvät kekseliäästi jaettuun omaisuuteen:
Taloyhtiöissä toivotaan enemmän yhteistiloja
HS.fi: Oma omenapuu ilman pihaa
Mustikkamaalle tulee syötävä puisto
Eikö olekin ihania juttuja! Itse olen pohtinut tuota saunahommaa aika paljonkin - kuinka hullua on, että taloyhtiöihin ei rakenneta sitten vaikka useampia yhteissaunoja, vaan omansa joka asuntoon. Mitä ilmeisimmin saunoillekin olisi tilausta.
Ja siis, paitsi että dyykkari löysi kirjastosta kesän ekan dekkarin, löytyi sieltä myöskin tämä:
Kyseessä on siis Nälkä ja yltäkylläisyys -niminen teos, jonka ovat kirjoittaneet Sanna Karttunen, Laura Kihlström ja Sanna-Liisa Taivalmaa. Palaan raportoimaan, kun teos on luettu. (Siihen saattaa kyllä mennä koko kesä, kun niitä dekkareitakin pitää ehtiä lukea.) Mutta pääpointti tuntuu olevan minuakin paljon mietityttävä - ja hämmästyttävä - ruokatalouden järjettömyys maailmassa. Ts. se tosiasia, että vaikka sitä riittäisi kaikille, ei sitä silti kaikille päädy. Täältä tähän.