tag:blogger.com,1999:blog-1921534336077335916.post2137756599465960571..comments2022-12-12T03:52:16.809-08:00Comments on Vähemmän roskaa: SoijabologneseNokkelahttp://www.blogger.com/profile/11511378225488866129noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-1921534336077335916.post-48392726514030022932015-07-21T10:26:56.729-07:002015-07-21T10:26:56.729-07:00Joo, tuon juustopointin minäkin kuulin hiljattain....Joo, tuon juustopointin minäkin kuulin hiljattain. Soijarouhe oli 2000-luvun alun kasvissyöjäpiireissä se juttu: ei silloin ollut muuta (valtavirrasta helposti löytyvää) kuin se ja linssit, ja meikäläiset kolmikymppiset taitavat monet muutkin käyttää sitä vieläkin, kun reseptit on tullut opittua. Mun mielestä se on aina toiminut hienosti, samoin soijamaito ja tofu maistuvat mulle kyllä, enkä ole tuttujen merkkien kanssa stressaillut gmo:stakaan.<br /><br />Kasvimaitoja voi helposti tehdä itsekin: halutun pähkinän turvotus (ei välttämätön, mutta parantaa lopputulosta) ja ei kun tehosekoittimeen, n. 1dl turvottamatonta pähkinää per litra vettä. Paksuutta voi säädellä veden määrällä, eli paksumpaakin voi tehdä. Cashew on multa vielä kokeilematta, hasselia ja mantelia olen tehnyt. En tiedä, miten paksumpina, mutta maitokahvissa kanssa soija kyllä toimii mielestäni näitä paremmin, tai sitten ostomantelimaito, amerikkalainen Blue Diamond, joka hakkaa Alpron mantelimaidon kirkkaasti. Yllättävästi sellaisenaan vetisemmätkin, makeutetut soijajuomat ovat espresson kanssa yllättävän mahtavia. Kaura ei ole mulle vaihtoehto, koska keliakian takia sen pitäisi olla puhdasta, enkä tiedä, mitä kaurajuomiin käytetään.<br /><br />Veganismi on tosiaan ollut tiivis osa elämääni mm. vuosina 2005-2007, tuolloin kun seurustelin ja asuin vegaanin kanssa. Nytkin kaveripiiriin kuuluu useita. Keliakia teki minusta v. 2009 lihansyöjänkin, mutta nykyisin pyrin pysyttelemään vain freegan-lihassa. Palkokasvit on mulle täysvegaanisuuden suhteen se isoin ongelma: useimmat tuottavat ilmavaivoja. <br /><br />Luin juuri eräästä blogista, että pitkällä liotuksella ja haudutuksella näitä vaikutuksia voi vähentää, ja tämän testailu onkin suunnitelmissa. Beluga-linsseillä jo kokeilin, ja kyllä se minusta auttoi. Tämä tietenkin tarkoittaa entistä enemmän suunnittelua ruokiin, mutta mitäs siitä. Olen sellainen kotoilija, että kyllä se onnistuu.Nokkelahttps://www.blogger.com/profile/11511378225488866129noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1921534336077335916.post-61020930087048231752015-07-21T05:07:36.021-07:002015-07-21T05:07:36.021-07:00Hassua, mä olen tutustunut veganismiin hiljattain ...Hassua, mä olen tutustunut veganismiin hiljattain myös! Olen ollut lakto-ovovege jo kahdeksan vuotta, mutta vegaanius ei koskaan aiemmin ole houkuttanut. Ajattelin, että vegaaniruoka on jotenkin tosi hankalaa, kallista ja, noh, paketoitua. Siis kun vegaanithan syövät hirveästi tofua ja kasvimaitoja ja kaikkia lihankorvikkeita, jotka ovat usein hintavia ja ällöihin muoveihin pakattuja, pitkälle prosessoituja ja vieläpä ulkomailta roudattuja! Päättelin hiljaa mielessäni, että kotimaisten proteiininlähteiden (esim. maito, muna, härkäpapu ja hamppu) käyttäminen on terveellisempää, ekologisempaa ja jollain tasolla myös eettisempää kuin gmo-soijan roudaaminen toiselta puolelta maapalloa.<br /><br />Kesän aikana olen tutustunut vähän tarkemmin ruuan ekojalanjälkeen ja havainnut, että maitotuotteiden ja varsinkin juuston (koska siihen menee niin paljon maitoa) valmistaminen on ihan oikeasti tosi haitallisia ympäristölle ja myös niille eläimille, joista niin huolissani olin, kun aloin kasvissyöjäksi. Soijan hiilijalanjälki Yhdysvalloista kuljetettunakin taas on kotimaisen perunan luokkaa eli tosi matala. Toisaalta sen viljelyyn saattaa liittyä muita ongelmia, kuten metsien hakkuu peltoalaksi. Ja se gmo. En vieläkään tykkää ajatuksesta soijasta ainakaan prosessoidussa muodossa. Papuina ehkä.<br /><br />Tutustuin tarkemmin myös ruokien ravintosisältöön. Yllätyin, kun huomasin, että useimmissa hedelmissä on proteiinia n. 5% energiasisällöstä, perunassa 10% ja kaurassa 16%. Kasviksista siis toden totta saa proteiinia, vaikka muuta uskotellaan. Proteiinibuumissa ollaan kovasti huolissaan, että saadaan liian vähän protskua ja liikaa hiilareita, vaikka tilanne on usein toisin päin. Proteiinisaantisuositukset ovat aika yläkanttiin ihmiskehon todelliseen tarpeeseen nähden. Olen vakuuttunut, että vegaanikin saa ihan tarpeeksi proteiinia ilman erityisiä proteiinivalmisteita tai lihan ja maidon korvaajiakin, kunhan syö monipuolisesti ja ennen kaikkea tarpeeksi.<br /><br />Kun vielä lopulta osasin yhdistää pitkään jatkuneet vatsavaivani sekä osittain myös akneni maitotuotteisiin, oli päätös aika selvä: ryhdyn vegaaniksi. Kesän aikana olen totutellut syömään uudella tavalla, enemmän hedelmiä (joiden hiilijalanjälki on myös pieni, vaikka tulevatkin kaukaa) ja muutenkin enemmän tilavuudessa, jotta saan tarpeeksi energiaa. Pääosassa vegaanisesti, mutta joissain sosiaalisissa tilanteissa hiukan lakto-ovosti (mitä olen joka kerran jälkeen katunut – vatsa ja naama eivät vaan tykkää!). Tämä on ollut ihan mahtavaa, kasviperäiset prosessoimattomat täysruoat (tai miten ilmaisun "whole food" kääntäisi) ovat parasta ravintoa! On kaikin puolin terveempi olo ja enemmän energiaa puuhastella. <br /><br />Olen kanssasi täysin samaa mieltä siitä, että vaikka ei vegaaniksi suin päin ryhtyisikään, on eläinkunnan tuotteiden säännöllisen käytön vähentäminen tosi positiivinen muutos, jolla on iso merkitys. Minusta kaikkien ei tarvitse olla kasvissyöjiä, mutta lihan kulutuksen ja sitä kautta sen tuotannon on vähennyttävä. Lihateollisuus ei ainakaan kasvamalla muutu ekologisemmaksi ja eettisemmäksi.iituvhttp://sopivasti.wordpress.comnoreply@blogger.com